Reacties

Reacties

De reacties op deze pagina zijn anoniem i.v.m. de privacy van de deelnemers.

Moeders twee weken na de workshop ‘van strijd naar harmonie’

‘Ik vond het een fijne workshop. Mooie combinatie van ervaringsgericht met de rollenspellen en theorie/cognitief.
Het bracht me nog meer verheldering over wat voor emoties en behoeftes mijn dochter heeft, hoe zeer dit vaak een spiegel is van mijn eigen behoeftes en meer begrip voor mijn worstelingen met ‘lastig’ gedrag. En weer wat handvatten om mee te oefenen.

Het spel met de kaarten vond ik heel fijn, een mooie manier om bewuster te worden van wat er onder het gedrag ligt. De rollenspellen waren enerzijds confronterend en het riep ook wel wat weerstand bij me op. Maar ze waren wel erg leerzaam en verhelderend. Ik zou ze niet zozeer ‘fijn’ noemen als wel wezenlijk van belang. Ze maken de workshop voor mij.

Ik heb nu al weer meer speelsheid in de strijd-momenten en voel meer mildheid en begrip naar mijzelf en mijn dochter. Bedankt!’

‘Succes met de volgende workshops. Hoop dat ze allemaal zo goed en ontspannen zijn.’
Moeder over individuele begeleiding in Verbindend Ouderschap

Ik heb Naomi om hulp gevraagd nadat ik gestopt was met borstvoeding geven en mijn dochter heel veel huilde en niet meer wilde slapen. Ten tijde van de sessie waren we hier al uit, maar ik bleef kampen met veel negatieve gedachten omtrent het moederschap en hoe om te gaan met huilen, het niet aflatende zorgen en de verantwoordelijkheid die ik voel om het goed te moeten doen.

Tijdens de sessie heb ik wat voorbeelden verteld van situaties waar ik snel vastloop met mijn dochter. Naomi gaf me heldere uitleg over de belevingswereld van een dreumes en hun manieren om zich te uiten als ze nog niet ‘onze’ taal spreken. Dit resoneerde en resoneert heel sterk. Het helpt
me direct om met meer empathie en begrip bij mijn dochter te zijn als ze boos, gefrustreerd of verdrietig is. Ook kreeg ik een aantal praktische handvatten mee waar ik sinds de sessie mee experimenteer. Niet alles werkt altijd, maar ik voel ruimte en vertrouwen om het te proberen, er soms ook
niet helemaal uit te komen en dan weer te herpakken. Het is niet altijd makkelijk, mijn dochter heeft best heftige woede uitbarstingen.

Dankzij de sessie bij Naomi weet ik dat dit heel gezond is en me de mogelijkheid geeft mijn dochter te helpen met haar emoties om te gaan.De erkenning van Naomi dat dit vermoeiend is en veel energie kost en dat het
belangrijk is ook aan mijn eigen emoties ontlading te geven, maakt me milder naar mezelf.

Wat er zo veranderd is in de weken sinds de sessie is dat ik met meer aandacht aanwezig ben overdag, me zekerder ga voelen in het omgaan met mijn dochters boosheid en tranen en ik me positiever voel over het ouderschap. En de ‘beloning’ voor het uithouden met de woede uitbarstingen zijn hele fijne knuffelmomenten!”

 
Moeders over de workshop ‘Welke kleur heeft jouw wolk?’

“Een warm bad van herkenning en erkenning.”

“Wat het me gebracht heeft? Ruimte om met mildheid te kijken naar alle gevoelens omtrent het moederschap van het afgelopen jaar. Dankzij het delen onderling voel ik me ook minder alleen, de herkenning is heel steunend.”

“Het tekenen met krijt leek me van te voren het minst prettig, maar het tegendeel bleek waar. Het hielp om de hele periode nogmaals te overdenken, waardoor dingen ‘lichter’ werden.”

“Door jezelf kwetsbaar op te stellen, voelde het voor mij heel gelijkwaardig.”

“Ik vond het super fijn. Een mooi moment van emoties en ervaringen delen, herkenning. Ik voel me emotioneel opgeladen + energie!”

“Ik vond je begeleiding erg prettig, open en warm. Fijn hoe je onze emoties en verhalen de ruimte gaf.”

“Ik vond het een heel waardevolle mooie workshop!”

Ouders over de workshop ‘Omgaan met huilen & boze buien’

‘Ik vond het fijn dat ik mezelf kon zijn en m’n verhaal kwijt kon.’

‘Je begeleiding was goed. Erg gepassioneerd.’

‘Prettig vind ik dat niks echt fout is. Geen oordeel en geen veroordeling.’

‘Fijn dat de groep zo klein was, dat er voor iedereen ruimte was om ervaringen te delen.’

‘Veel inzicht gekregen en goede tips. Dankjewel!’


Weerbaarheidstraining ‘meiden’ 40+

‘Jouw enthousiasme spat er vanaf, dat vond ik heel leuk.’

‘Ik denk zelf dat ik meer mijn mening geef en meer mijn grenzen aangeef. Van binnenuit, niet vanuit iets bedachts zoals ‘Ik ga nu nu mijn grens aangeven’.

‘Ik voel me nu rustiger, iets krachtiger en meer ontspannen.’

‘Bijzonder vond ik de technieken, met name de eenvoud. Dat zoiets simpels, zo’n effect kan hebben.’

‘Ik zou deze training zeker aanraden. Het is goed om te weten dat je makkelijk los kan komen as je in een benarde situatie belandt. Daarnaast is het ook heel fijn om je grenzen te leren bewaken en je ruimte in te nemen door middel van een verbindende manier van communiceren.’

‘Het voelt vrij om alles te zeggen, boodschap wordt ontvangen’.

‘Je hebt oog voor individuele behoeftes.’

‘Ik zou deze training ook aan andere vrouwen of meiden aanraden. Ik vind Naomi heel zachtaardig:-)’

‘Ik vond de manier waarop je de leiding nam fijn, helemaal jezelf, als onderdeel van de groep.’

‘Jouw energie werkte aanstekelijk bij het fysieke deel.’

‘De verstandhouding met mijn dochter is anders geworden. Ik zie dat zij lekkerder in haar vel zit. Is uiteraard een wisselwerking.’

‘Wat ik denk ik vooral fijn en dapper vind is dat je zo ‘naturel’ voor de groep staat. Helemaal jezelf. Dat is fijn, daar ga ik ook van ‘aan’.’

‘De fysieke vaardigheden vond ik goed om te leren, maar misschien meer nog dan de fysieke vaardigheden zelf, was het voor mij van belang dat ik daardoor actief bezig was met emoties.’

‘Er is heel veel gebeurd op diepere lagen. Alles synchroniseerde, waardoor ik flink de diepte in kon met patronen en overtuigingen’.

 

Ouders over de weerbaarheidstraining

“Je bent met hart en ziel met de kinderen bezig op een leuke manier. Je hebt contact met de kinderen en ze voelen zich bij je thuis. Je bent een lieve, leuke, spontane, geduldige vrouw. Ik vind het knap hoe je met iedereen aan het werk bent. Andere weerbaarheidstrainingen lijken mij wat eenzijdig, maar jij betrekt het lichaam van de kinderen er op allerlei manier bij.”

“De training is zeer professioneel gegeven en is heel respectvol en rekening houdend met het kind. Ik vond het heel erg de moeite waard. Het draagt bij aan de ontwikkeling van je kind. Mijn dochter heeft een rechtere houding gekregen en ze heeft meer een MENING. De ouderles vond ik heel leuk en ook leerzaam.”

“Mijn dochter bijt nu duidelijk beter van zich af, is veel zelfstandiger en stapt sneller op problemen af. Ik vond het een zinnige cursus, gebracht met de nodige humor. Ga zo door!”

“Ze loopt meer rechtop, is rustiger en meer bij zichzelf, weerbaarder (verbaal ook) naar mij. Vooral het delen met de andere meiden heeft haar laten voelen dat ze niet zo ‘anders’ is. Dat heeft haar bekrachtigd. De training is goed doordacht en passend bij de leeftijd. En jij Naomi met je grote hart biedt daarin veel veiligheid en liefde.”

“Mijn zoon heeft mooie leermomenten gehad. Hij zal heus nog wel niet haantje de voorste zijn, maar hij weet zich wel beter te redden in situaties. Hij weet zijn emoties onder controle te houden, praat ook beter over zijn gevoelens, bijv. “ik snap het niet, ik vind het moeilijk”. Eerst liet hij zich vaak wat aanleunen, nu zegt hij gewoon: “nou, dan maar niet!” Ook de remedial teacher vond dat hij steviger was geworden, beter geconcentreerd en er goed uitzag.”

“Ze is losser geworden, praat meer over dingen die dwarszitten en is niet meer zo boos. Ook de juffen en medeklasgenoten is het opgevallen. Zo’n training zou goed zijn voor alle kinderen en niet alleen voor degene die niet zo stevig in hun schoenen staan. Zo leren ook de anderen wat meer hoe ze anders kunnen kijken naar klasgenoten en niet gelijk met een oordeel klaar te staan. Mijn dochter had nog wel wat meer lessen willen hebben, ze ging er met plezier naar toe!”

“Een duidelijke en daadkrachtige weerbaarheidstraining! Ik ben erg enthousiast over het resultaat dat zich weerspiegelt in je kind! Echt weerbaarder voor de dingen om zich heen. Ze geeft sneller haar eigen mening en heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Ze is zich meer bewust van haar eigen kracht (in alle facetten).”

“Ze heeft het erg fijn gevonden bij je. Eerst erg spannend en later erg intiem. Ze is in zichzelf haar vooroordeel tegengekomen jegens anderen. Waarmee ze aan de slag is gegaan. Ik wil je hartelijk danken voor deze nieuwe impuls die je hebt gegeven met de training. Maar zeker ook je hulp bij het uitbouwen van haar zelfvertrouwen en weerbaarheid!”

“Van mij zou deze training nog tig x door mogen gaan.”

“Hij kiest meer voor wat hij wil en spreekt meer met vriendjes af. Mijn complimenten!”

“Naomi bedankt! Onze dochter heeft veel van je geleerd. Ze loopt nu met opgeheven hoofd en laat niet zo makkelijk meer over zich heen lopen. Door jouw warmte en het veilige gevoel wat ze tijdens de cursus had ging ze elke les weer graag naar je toe (ondanks haar enorme weerstand van te voren) en durfde ze meer van zich te laten zien dan ze ooit gedaan heeft. Dit kwam vooral ook door de andere meiden in haar groep die hetzelfde “probleem” hebben/hadden. Vooral het delen van dezelfde ervaringen heeft haar goed gedaan.”

” Ze heeft nu in de gaten dat ze zelf ook invloed heeft op de reactie van vriendinnen. Ze reageert anders op opmerkingen van klasgenoten en durft aan te geven als ze iets niet prettig vindt.”

“Wat is ze opgeknapt na deze weerbaarheidstrainingssessies, geweldig. Ook op school was haar veranderde gedrag opgevallen.”

“Je hebt de afgelopen week een goede bijeenkomst gegeven. Ik besefte niet dat de pijn van mijn dochter me zo diep raakt. Je bent een mooi mens en een goede trainster/therapeut.”

Weerbaarheidstraining kinderen

“Juf Naomi, ik heb heel veel geleerd van jou. En ik hoop nog meer.”

“Ik vind je een hele goeie juf. Echt waar.”

“Naomi is heel spontaan en de aardigste juf die ik ken, want ze doet leuke spelletjes en daar hou ik van.”

“In het begin durfde ik niet voor de klas te praten, maar nu wel. Ik word heel soms nog wel gepest, maar ik kan er al wel beter mee omgaan. Maar ik heb gelukkig heeeeeeeeeele lieve vriendinnen.”

“Beste Naomi, heel erg bedanktvoor de lessen. Ik heb er veel van geleerd en kan het gebruiken.
Ik ga jou missen. Ik wil niet stoppen. -xxx- “

“Naomi, je kan SUPER goed ons dingen leren en boven alles, je bent zzzzuper lief. xxx “

“Ik vond het leuk, cool, vet, alles behalve wat bij stom hoort. Ik word nu steeds minder snel boos.”

“Ik durf nu meer te zeggen en mijn lichaam voelt fijn.”

“Ik durf nu dingen te zeggen, die ik normaal nooit zou zeggen.”

Weerbaarheidstraining jongeren

“Ik vond het heel leuk en leerzaam. Ik merk heel duidelijk verschil: vooral m’n houding, maar ook hoe ik reageer op bepaalde situaties en in grotere groepen. De zelfverdediging is ook gewoon super handig om te kunnen. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Aan de rollenspelen heb ik ook super veel gehad. Voor mij was het helemaal goed zo.”

“Lieve Naomi, je kan goed lesgeven en ik heb veel van je geleerd! Ik vond het altijd supertof om te doen en zal het zeker gaan missen! Blijf vooral zo doorgaan want je doet het superleuk! 🙂 Kusje xx.”

“Het was superleuk (en leerzaam natuurlijk) en het is jammer dat het voorbij is. Ik durf nu veel meer en ben ook veel enthousiaster geworden. Dankjewel. Groetjes!”

“heej Naomi 🙂
Ik vind je weerbaarheidstraining echt super!! Ik reageer nu heel anders op sommige dingen dan eerst. Ook de bevrijdingstechnieken vind ik ook super handig, bijvoorbeeld als je uitgaat en er gebeurt iets, dan weet je gewoon hoe je moet reageren. Het is ook altijd heel gezellig met jou en de groep. Ik heb er echt wat aan gehad! Groetjes”

“Ik voel me nu zekerder als ik over straat loop. Ik denk nu echt van: je kan me niks maken! :-)”

“Vooraf zag ik het meest op tegen de rollenspellen. Nu is het juist zo dat ik die het leukst vind. De cursus is heel gezellig met allemaal leuke meiden.”

“Ik ben krachtiger geworden qua stem, houding. Ik ben ook zelfverzekerder geworden.”

“Heey Naomi, ik wil je nogmaals bedanken voor alles. Met mij gaat alles nu heel goed. Ik hoop met jou ook. Groetjes”

Ouders over de brugklastraining

“Mijn zoon zit lekkerder in zijn vel, durft meer voor zichzelf te kiezen, straalt meer zelfvertrouwen uit en is meer ontspannen. De overgang naar de brugklas is soepel gegaan. Hij had direct aansluiting met een aantal kinderen en heeft zin om naar school te gaan. Ik vond de ouderles erg boeiend. Goed om zelf te ervaren hoe bepaalde oefeningen werken, wat het effect is. Door de gesprekken die ontstonden kreeg ik ook meer inzicht in de invloed van mijn gedrag op het gedrag van mijn zoon.”

“Onze zoon is met een open blik en vol zelfvertrouwen aan de brugklas begonnen. Dat vinden we erg leuk om te zien.

“Hij geeft aan dat hij met regelmaat aan jouw tips en trucs denkt! De ouderles hebben we als leerzaam en zinvol ervaren. Een totale nieuwe kijk op zaken.”

“Ze heeft meer zelfvertrouwen gekregen. De overgang naar de brugklas is redelijk moeiteloos gegaan. Ze moet wel wennen aan het huiswerk, maar verder gaat het prima.”

“Ze heeft een goede start gemaakt. Meteen ook al vriendinnetjes gemaakt!”

Brugklastraining

“Volgend jaar doen we weer mee!! ;-)”

“Tijdens het kamp heb ik gelijk alweer drie nieuwe vrienden gemaakt! Ook al 4 SO’s gehad: 2 telden mee voor het rapport: de cijfers: 9 & 10! :-)”

Coaching kinderen

“Chapeau voor jou wat je in korte tijd met haar bereikt hebt! Ik zie een kind dat meer lef toont en haar grenzen verlegt. Het is een proces van jaren wat nu doorbroken wordt van meegaand naar gezond egoisme! Ook de leerkrachten nemen veranderingen waar in positieve zin! Ze is kritisch en niet meer zo meegaand: “Ik ben het er niet mee eens, leg het maar eens uit”
Ze vindt het erg leuk, is enthousiast en ze voelt zich veilig bij je.”

“Nogmaals bedankt!! Je begeleiding was een waardevolle aanvulling op het proces dat hij zelf al eerder in gang had gezet. Hij vond het heel fijn dat hij ‘je gewoon alles kon vertellen’. Hij komt nu niet alleen voor zichzelf op, maar ook voor anderen.”

“Ik heb er veel aan gehad. Ik kan de dingen gebruiken die we geoefend hebben.”

“Dit is echt leuk! Dit wil ik wel vaker!” (aan het eind van de eerste sessie- coaching kinderen)

“Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen en ‘nee’ te kunnen zeggen. Eerst was ik zo’n meisje dat bij alles ‘ja’ zei. Maar dat is nu veranderd! Het is hier heel fijn, want je kan alles zeggen wat er maar is .En er zijn ook spelletjes waar kaartjes zijn en dan moet je de juiste kiezen die bij je passen.”

“Ik wil je nog ontzettend bedanken voor de fijne sessies die je haar aangeboden hebt. Ik zie weer een heel opgewekt kind.”

“Ik voel me hier veilig!
Mama, mag ik volgende week weer?”
(kind aan het eind van eerste sessie)

Coaching jongeren

“Ik vond het heel fijn. Je begrijpt me goed en je vindt niks vreemd. Ik kan alles bespreken en dat is heel fijn. Heel erg bedankt voor alles. Ik heb er veel aan gehad. Ik voel me een stuk zekerder nu.”

“Hij kwam steeds positiever thuis als hij bij jou was geweest. Hij vond het fijn bij je. Het heeft hem meer rust gegeven. Hij durft nu meer voor zichzelf op te komen en, ook al heeft nog niet altijd de juist toon gevonden, hij kan de discussie beter aangaan. Bedankt voor het stukje veiligheid dat hem gegeven hebt.”

“Ze heeft meer zelfvertrouwen gekregen en het gevoel boos te mogen zijn. Er wordt nu naar haar geluisterd. Fijn om een plek te hebben waar ze zich veilig voelt en zich verder kan omwikkelen!”

“De periode dat ik hier was, ging het beter thuis. Ik kon overal even bij stil staan. Alles wat ik gedaan heb was ook heel leuk. We hebben yoga ofeningen gedaan, waardoor ik me heel rustig voelde. En oefeningen met schreeuwen, waarin ik me kon uiten. Veel verschillende dingen dus, die me hebben geholpen!”

“Ik heb meer zelfvertrouwen, zelfrespect en meer inlevingservaring gekregen. Nee, geen inlevingsvermogen, inlevingservaring!”

“Het gaat nu heel goed met mij! ik heb al goede cijfers terug en kwa vriendinnen gaat het ook super! Ik heb echt wat gehad aan de sessies! Daar ben ik heel blij mee want twee maanden geleden had ik elke dag nog stress en nu gelukkig niet meer! Heel erg bedankt daarvoor.”

“De sessies met jou hebben haar zeker goed gedaan. Ten eerste dat ze de stap heeft gezet om hulp te zoeken (da’s ook een vorm van voor jezelf kiezen natuurlijk) en ten tweede het begrip en de handvatten die ze van je kreeg. Ze was er heel enthousiast over. In ieder geval tot zover heel erg bedankt, het heeft haar goede steun gegeven!”

“Ik kwam daar aan, en mijn hoofd was in chaos. Eigenlijk was ik heel erg moe maar ik wilde mijn verhaal kwijt, dus kwam ik naar Naomi. Het hielp mij goed om te praten en Naomi hielp me om mijn brein weer een beetje op orde te krijgen. Ik ben er meerdere keren geweest, en geholpen heeft het!”

“We vonden het erg fijn dat hij op zeer korte termijn bij jou terecht kon. Het was goed voor hem en voor ons dat hij zijn verhaal even bij iemand anders kwijt kon dan bij ons en bij school. De eerste keer kwam hij dan ook opgelucht thuis, het leek of hij iets lichter was geworden.
Onze zoon is nu minder somber dan een paar maanden geleden. Daar hebben veel mensen aan bijgedragen, onder wie jij. Jij was in het begin het enige aanspreekpunt buiten school en dat was voor hem heel erg nodig, denken we. Je hebt hem het gevoel gegeven dat hij niet gek of raar is en dat hij er niet alleen in staat.

Bedankt voor je aandacht, je zorgvuldigheid, je openheid, je tijd.”

 

“Het was fijn om alles op een rijtje te zetten. Ik heb veel aan je tips gehad en heb nu wat betreft school een belangrijke keuze gemaakt, die me meer rust geeft. Nieuwe sessies zijn niet meer nodig, maar ik weet je te vinden als dat in de toekomst anders is!”